Ecz. Suat Birlik
Köşe Yazarı
Ecz. Suat Birlik
 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

             ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ                  Merhaba Sevgili Okurlarım,                  Ülkemizde işsizlik varmı?       Yazımızda işsizlik nedenleri,program eksiklikleri,plansızlık,düzensiz göç,ihtiyaç fazlası üniversiteler,meslek liselerine yatırımların azalması gibi konulara değineceğim.     2020 yılı sonu itibarıyla ülkemizde 346 Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur.Ülkemizin ihtiyacı olan üretime katkı sağlayacak olan sanayi bölgeleri maalesef vasıflı eleman bulamamaktan şikayetçidirler.  2014’te 5 bin 931 olan devlete bağlı mesleki ve teknik lise sayısı 2019’da 4 bin 226’ya geriledi. 5 yılda meslek lisesi sayısı tam bin 705 düştü. Bu dönemde meslek lisesinde derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 30’dan 22’ye geriledi.           Bu verilerdende anlıyoruzki üretim yapacak işyerleri artarken üretimi gerçekleştirecek personeli yetiştirecek olan teknik liselerde azalma olmuştur. Türkiye’de 2002 yılında 76 olan üniversite sayısı 2015’te 193’e, üniversite öğrencisi sayısı ise 1,8 milyondan, 6 milyona yükselmiştir        Kısa vadede işsizlik oranını azaltmaya çalışmaktan başka birşey değildir, zira çoğunun öğretim kadrosunda ciddi eksiklikler vardır.     Çıkış mantığı "madem liseyi bitiren gençler (üniversiteye giremeyeceklerini düşünüp/zorunluluktan/herhangi bir nedenden dolayı) iş aramaya başlıyorlar bari onları dersaneden bile daha yetersiz olan yeni nesil üniversitelerimize doluşturalımda işsiz sayısı bi nebze azalsın " olan  icraattır.            Geldiğimiz bu noktada işyerlerimize üniversite mezunu değil ,teknik /endüstri liseleri mezunları gerekmektedir.     Ülkemizin aldığı göçlerle  bu açık kapanmaya çalışılmaktadır.Buda kısa vadeli gelişmedir.Avrupa ülkeride zamanında işçi açığını kapatmak için göç almıştır.Ancak giden işçilerimizin kalacak yerden ,çalışacakları işyerlerine kadar her yer planlanmıştı.     Gelecekte düzensiz göç nedeniyle ülkemize gelen işçilerin problem yaratmaması için bir an önce meslekleri ,çalıştıkları yer,bulundukları bölge gibi takiplerinin yapılması gerekmektedir.     Ülkemiz gençliğinin okumuş işsizler kadrosuna katılmaları yerine, olan olmuş diyip meslek edinme kurslarını artırarak kısa sürede istihdama katılmaları sağlanabilir.Böylece işyerleride yetişmiş personel açıklıklarını kapatabilirler.                                                            Sevgilerimle…                                                         Ecz. Suat BİRLİK  
Ekleme Tarihi: 30 Ağustos 2021 - Pazartesi

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

             ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

                 Merhaba Sevgili Okurlarım,

                 Ülkemizde işsizlik varmı?

      Yazımızda işsizlik nedenleri,program eksiklikleri,plansızlık,düzensiz göç,ihtiyaç fazlası üniversiteler,meslek liselerine yatırımların azalması gibi konulara değineceğim.

    2020 yılı sonu itibarıyla ülkemizde 346 Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur.Ülkemizin ihtiyacı olan üretime katkı sağlayacak olan sanayi bölgeleri maalesef vasıflı eleman bulamamaktan şikayetçidirler.

 2014’te 5 bin 931 olan devlete bağlı mesleki ve teknik lise sayısı 2019’da 4 bin 226’ya geriledi. 5 yılda meslek lisesi sayısı tam bin 705 düştü. Bu dönemde meslek lisesinde derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 30’dan 22’ye geriledi.

          Bu verilerdende anlıyoruzki üretim yapacak işyerleri artarken üretimi gerçekleştirecek personeli yetiştirecek olan teknik liselerde azalma olmuştur.

Türkiye’de 2002 yılında 76 olan üniversite sayısı 2015’te 193’e, üniversite öğrencisi sayısı ise 1,8 milyondan, 6 milyona yükselmiştir

       Kısa vadede işsizlik oranını azaltmaya çalışmaktan başka birşey değildir, zira çoğunun öğretim kadrosunda ciddi eksiklikler vardır.

    Çıkış mantığı "madem liseyi bitiren gençler (üniversiteye giremeyeceklerini düşünüp/zorunluluktan/herhangi bir nedenden dolayı) iş aramaya başlıyorlar bari onları dersaneden bile daha yetersiz olan yeni nesil üniversitelerimize doluşturalımda işsiz sayısı bi nebze azalsın " olan  icraattır.

           Geldiğimiz bu noktada işyerlerimize üniversite mezunu değil ,teknik /endüstri liseleri mezunları gerekmektedir.

    Ülkemizin aldığı göçlerle  bu açık kapanmaya çalışılmaktadır.Buda kısa vadeli gelişmedir.Avrupa ülkeride zamanında işçi açığını kapatmak için göç almıştır.Ancak giden işçilerimizin kalacak yerden ,çalışacakları işyerlerine kadar her yer planlanmıştı.

    Gelecekte düzensiz göç nedeniyle ülkemize gelen işçilerin problem yaratmaması için bir an önce meslekleri ,çalıştıkları yer,bulundukları bölge gibi takiplerinin yapılması gerekmektedir.

    Ülkemiz gençliğinin okumuş işsizler kadrosuna katılmaları yerine, olan olmuş diyip meslek edinme kurslarını artırarak kısa sürede istihdama katılmaları sağlanabilir.Böylece işyerleride yetişmiş personel açıklıklarını kapatabilirler.

                                                           Sevgilerimle…

                                                        Ecz. Suat BİRLİK

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akyazimeydan.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.