SAKARYA VETERİNER HEKİMLER ODA BAŞKANI SİNEKLERLE MÜCADELEYE HAZIRMIYIZ ?

Gündem 31.01.2022 - 13:19, Güncelleme: 31.01.2022 - 13:19
 

SAKARYA VETERİNER HEKİMLER ODA BAŞKANI SİNEKLERLE MÜCADELEYE HAZIRMIYIZ ?

Sakarya veteriner ve hekimler odası başkanı Mustafa Yıldız Sineklerle mücadelede belediyelere öneride bulundu.

Yıldız; Kış mevsimini neredeyse yarıladık. Sinekler uykudan uyanmalarına az süre kaldı. Sineklerle mücadelede biz vatandaşların ve de belediyelerin yapmaları gereken sineklerle ilgili hazırlıkları ve de planları olmalıdır. Bu planları, bu yaşadığımız kış günlerinde tekrar gözden geçirip geçmiş yıllardaki tecrübeleri de baz alarak uygulamaya konulmalıdırlar. İLAÇLAMAYA HAZIRLANMALI Sineklerin olumsuz etkilerinden en az etkilenmek için, belediyelerin ve biz vatandaşların yapması gereken görevler nelerdir? Belediyeler, ilgili ilaçlama ekipleri yıpranmış, eskimiş araç gereçleri yenileri ile değiştirmelidir. Belediyelerin bulundukları sınırları kapsayan bölgelerde ilaçlama programları hazırlamalıdırlar. Çöp biriktirme alanlarını, su birikinti alanlarını tespit edip o bölgelerle ilgili mücadele programları devreye sokulmalıdırlar. Vatandaşlar olarak bizlerde, yıpranmış olan sineklikleri, sinekler tam meydanlara çıkmadan onarmalı ya da yenisi ile değiştirmeliyiz. Bahçe de su birikintileri ya da kuyuları varsa sineklerin oralara ulaşmasını engellemek için mücadele etmeliyiz. Sineklerin doğası gereği, üreyip çoğalabilmeleri için su birikintilerine ihtiyaçları vardır. SİNEKLER BİRÇOK TAŞIYICI HASTALIKLARIN SEBEBİ Başkan Yıldız, Şimdi diyebilirsiniz bu sineklerde nerden çıktı. Biz yirmi dört saat Korona virüs, olumsuz ekonomik göstergeler, soğuk karlı kış günlerini konuşurken, şimdi bir de sinekleri mi konuşacağız. Maalesef evet, sinekler havalar ısınmaya başlayacağı bu günlerde, sinekler de kendilerini göstermeye başlayacaklar. Sinekler hem insan sağlığını hem de hayvan sağlığını tehdit ederler. İnsanların ve de hayvanların yaşam kalitesini düşürürler. İnsanlara taşıdıkları virüsleri bulaştırırken, benzer şekilde hayvanları da benzer şekilde taşıdıkları virüsleri bulaştırıp onların ölümlerine yol açarlar. İnsanlara sarı humma, Dang humması, Batı Nil virüsü, Chikunguya, Sıtma v.b. hastalıkları bulaştırırlar. İLAÇLAMADA ERKEN PLANLAMA ÖNEMLİ Yıldız, Hayvanlara örnek olarak vereceğimiz hastalık olarak, üç gün hastalığı (Bovine Ephemoral Fever), Şarbon v.b. sayabiliriz. Bu viral hastalıkların hayvanlara bulaşması nedeniyle, ülkemiz binlerce hayvanı kaybeder. Bu da üreticinin fakirleşmesine yol açar. Halkımızın ise yeterli süte, ette ulaşmasını engeller. Sineklerle ilaçlamayı yaz mevsimine bırakırsak yapılan yoğun ilaçlamalar doğaya ve de insanlar üzerindeki olumsuz etkileri maalesef daha çok olur. Ayrıca erken yapılan planlama ve de sinek ilaçlamaları çevreye olan ilaçların olumsuz etkileri kullanılacak ilaçların miktarının azlığına bağlı olarak maddi anlamda belediyeleri maliyet açısından tasarruf sağlayacaktır. Yazın açık havada yapılan yoğun ilaçlamalara gerek kalmaz. Halkımıza sağlıklı, mutlu, huzurlu, güzel günler dilerim.” Dedi.
Sakarya veteriner ve hekimler odası başkanı Mustafa Yıldız Sineklerle mücadelede belediyelere öneride bulundu.

Yıldız; Kış mevsimini neredeyse yarıladık. Sinekler uykudan uyanmalarına az süre kaldı. Sineklerle mücadelede biz vatandaşların ve de belediyelerin yapmaları gereken sineklerle ilgili hazırlıkları ve de planları olmalıdır. Bu planları, bu yaşadığımız kış günlerinde tekrar gözden geçirip geçmiş yıllardaki tecrübeleri de baz alarak uygulamaya konulmalıdırlar.

İLAÇLAMAYA HAZIRLANMALI

Sineklerin olumsuz etkilerinden en az etkilenmek için, belediyelerin ve biz vatandaşların yapması gereken görevler nelerdir? Belediyeler, ilgili ilaçlama ekipleri yıpranmış, eskimiş araç gereçleri yenileri ile değiştirmelidir. Belediyelerin bulundukları sınırları kapsayan bölgelerde ilaçlama programları hazırlamalıdırlar.

Çöp biriktirme alanlarını, su birikinti alanlarını tespit edip o bölgelerle ilgili mücadele programları devreye sokulmalıdırlar. Vatandaşlar olarak bizlerde, yıpranmış olan sineklikleri, sinekler tam meydanlara çıkmadan onarmalı ya da yenisi ile değiştirmeliyiz. Bahçe de su birikintileri ya da kuyuları varsa sineklerin oralara ulaşmasını engellemek için mücadele etmeliyiz. Sineklerin doğası gereği, üreyip çoğalabilmeleri için su birikintilerine ihtiyaçları vardır.

SİNEKLER BİRÇOK TAŞIYICI HASTALIKLARIN SEBEBİ

Başkan Yıldız, Şimdi diyebilirsiniz bu sineklerde nerden çıktı. Biz yirmi dört saat Korona virüs, olumsuz ekonomik göstergeler, soğuk karlı kış günlerini konuşurken, şimdi bir de sinekleri mi konuşacağız. Maalesef evet, sinekler havalar ısınmaya başlayacağı bu günlerde, sinekler de kendilerini göstermeye başlayacaklar. Sinekler hem insan sağlığını hem de hayvan sağlığını tehdit ederler. İnsanların ve de hayvanların yaşam kalitesini düşürürler. İnsanlara taşıdıkları virüsleri bulaştırırken, benzer şekilde hayvanları da benzer şekilde taşıdıkları virüsleri bulaştırıp onların ölümlerine yol açarlar. İnsanlara sarı humma, Dang humması, Batı Nil virüsü, Chikunguya, Sıtma v.b. hastalıkları bulaştırırlar.

İLAÇLAMADA ERKEN PLANLAMA ÖNEMLİ

Yıldız, Hayvanlara örnek olarak vereceğimiz hastalık olarak, üç gün hastalığı (Bovine Ephemoral Fever), Şarbon v.b. sayabiliriz. Bu viral hastalıkların hayvanlara bulaşması nedeniyle, ülkemiz binlerce hayvanı kaybeder. Bu da üreticinin fakirleşmesine yol açar. Halkımızın ise yeterli süte, ette ulaşmasını engeller. Sineklerle ilaçlamayı yaz mevsimine bırakırsak yapılan yoğun ilaçlamalar doğaya ve de insanlar üzerindeki olumsuz etkileri maalesef daha çok olur. Ayrıca erken yapılan planlama ve de sinek ilaçlamaları çevreye olan ilaçların olumsuz etkileri kullanılacak ilaçların miktarının azlığına bağlı olarak maddi anlamda belediyeleri maliyet açısından tasarruf sağlayacaktır. Yazın açık havada yapılan yoğun ilaçlamalara gerek kalmaz. Halkımıza sağlıklı, mutlu, huzurlu, güzel günler dilerim.” Dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akyazimeydan.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.