Köpeklerden insanlara uyuz geçer mi?

Sağlık 11.09.2023 - 13:12, Güncelleme: 11.09.2023 - 13:12
 

Köpeklerden insanlara uyuz geçer mi?

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız Köpeklerden insanlara uyuz geçer mi konusunu kaleme aldı.

Çevremizde gerek sahipli gerekse sokak köpeklerinde uyuz hastalığı maalesef sık görülüyor. Hayvan sahiplerinin uyuz hastalığı hakkında yeterli bilgisi olmayınca çıplak elle yada hayvanların bir şekilde tenlerine sürtünmesi durumunda köpekte uyuz varsa temasta olan hayvan sahibine yada temastaki vatandaşımıza uyuzun  geçme ihtimali yüksektir. Önce uyuz hastalığı hakkında kısa bir bilgi verelim. Uyuz hastalığı bir ektoparaziter (dış parazit) hastalıktır. En çok belirtilerini deride, ayrıca kulakta da gözükür. İnsanlar köpeklerdeki tüy döküntülerini görünce hemen bu uyuz hastalığına yakalandı diye söylenseler de, köpeklerde tüy dökülmesine neden olan birçok hastalık mevcuttur. Örneğin, mantar, alerji, malassezia  pachydermatis, v.b. bu hastalıklardan onlarca  sayabiliriz. Köpeklerde uyuz hastalığı bir cilt hastalığıdır. Üç çeşidi mevcuttur. Sarcoptes, demodex, otodeks her üçünün de etkenleri farklıdır. Fakat aynı hastalığı yaparlar. Sarcoptes ve de demodex gövdede deri hastalığı yaparken otodeks hastalığı kulakta yapar. Uyuz etkenleri canlı ve de hareketli canlılardır. Temasla bir canlıdan diğer bir canlıya geçebilirler. Bu sayede ektoparaziter yaşama devam ederler. Bu arada uyuzlu köpekle kontrolsüz temasa geçen köpeğin sahibi de uyuzdan nasibini alır. uyuz hastalığıyla karşı karşıya kalır. O kadar korkmayın. Yaşadığımız bu çağda biraz uzun süren çok güzel tedavi yöntemleri mevcuttur. Çok geç kalmadan hayvan sahibi kendi doktoruna, köpeği de en yakın veteriner hekime götürmesi hastalığın çok yayılmadan kontrol altına alınmasını, tedavi başarı şansını artırmış olacaktır." diyerek açıklamalarını noktaladı. Köpekten insana geçen uyuz nasıl geçer? uyuz hastalığı oldukça bulaşıcıdır ve köpekler arasında enfekte hayvanlarla temas edilmesi ile doğrudan, kontamine olmuş bölgelerde bulunulması ile dolaylı olarak kolayca yayılabilir. uyuz olup olmadığı nasıl anlaşılır? Hastalığın erken evrelerinde derideki döküntüler, sivilce, sivrisinek ısırığı ve diğer cilt komplikasyonları ile benzerlik gösterdiği için nedeni anlaşılamayabilir.uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir.  Köpeğimden uyuz alabilir miyim? Evet. Ailenin herhangi bir üyesi kaşıntı veya deri döküntüsü geliştirirse, derhal doktora başvurun. Doktorunuza sarktik uyuz veya uyuz hastalığına maruz kalmış olabileceğinizi söyleyin. İnsanlarda, akar yaşam döngüsünü tamamlayamaz, bu nedenle birkaç gün içinde ölür. Bununla birlikte, bu süre zarfında yoğun kaşıntıya neden olabilir ve sıklıkla tıbbi tedavi önerilir.
Veteriner Hekim Mustafa Yıldız Köpeklerden insanlara uyuz geçer mi konusunu kaleme aldı.

Çevremizde gerek sahipli gerekse sokak köpeklerinde uyuz hastalığı maalesef sık görülüyor. Hayvan sahiplerinin uyuz hastalığı hakkında yeterli bilgisi olmayınca çıplak elle yada hayvanların bir şekilde tenlerine sürtünmesi durumunda köpekte uyuz varsa temasta olan hayvan sahibine yada temastaki vatandaşımıza uyuzun  geçme ihtimali yüksektir. Önce uyuz hastalığı hakkında kısa bir bilgi verelim.

Uyuz hastalığı bir ektoparaziter (dış parazit) hastalıktır. En çok belirtilerini deride, ayrıca kulakta da gözükür. İnsanlar köpeklerdeki tüy döküntülerini görünce hemen bu uyuz hastalığına yakalandı diye söylenseler de, köpeklerde tüy dökülmesine neden olan birçok hastalık mevcuttur. Örneğin, mantar, alerji, malassezia  pachydermatis, v.b. bu hastalıklardan onlarca  sayabiliriz. Köpeklerde uyuz hastalığı bir cilt hastalığıdır.

Üç çeşidi mevcuttur. Sarcoptes, demodex, otodeks her üçünün de etkenleri farklıdır. Fakat aynı hastalığı yaparlar. Sarcoptes ve de demodex gövdede deri hastalığı yaparken otodeks hastalığı kulakta yapar. Uyuz etkenleri canlı ve de hareketli canlılardır. Temasla bir canlıdan diğer bir canlıya geçebilirler. Bu sayede ektoparaziter yaşama devam ederler. Bu arada uyuzlu köpekle kontrolsüz temasa geçen köpeğin sahibi de uyuzdan nasibini alır. uyuz hastalığıyla karşı karşıya kalır. O kadar korkmayın. Yaşadığımız bu çağda biraz uzun süren çok güzel tedavi yöntemleri mevcuttur. Çok geç kalmadan hayvan sahibi kendi doktoruna, köpeği de en yakın veteriner hekime götürmesi hastalığın çok yayılmadan kontrol altına alınmasını, tedavi başarı şansını artırmış olacaktır." diyerek açıklamalarını noktaladı.

Köpekten insana geçen uyuz nasıl geçer? uyuz hastalığı oldukça bulaşıcıdır ve köpekler arasında enfekte hayvanlarla temas edilmesi ile doğrudan, kontamine olmuş bölgelerde bulunulması ile dolaylı olarak kolayca yayılabilir. uyuz olup olmadığı nasıl anlaşılır? Hastalığın erken evrelerinde derideki döküntüler, sivilce, sivrisinek ısırığı ve diğer cilt komplikasyonları ile benzerlik gösterdiği için nedeni anlaşılamayabilir.uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir.

 Köpeğimden uyuz alabilir miyim?

Evet. Ailenin herhangi bir üyesi kaşıntı veya deri döküntüsü geliştirirse, derhal doktora başvurun. Doktorunuza sarktik uyuz veya uyuz hastalığına maruz kalmış olabileceğinizi söyleyin. İnsanlarda, akar yaşam döngüsünü tamamlayamaz, bu nedenle birkaç gün içinde ölür. Bununla birlikte, bu süre zarfında yoğun kaşıntıya neden olabilir ve sıklıkla tıbbi tedavi önerilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akyazimeydan.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.