SAKARYA MÜFTÜLÜĞÜ O SORUYA CEVAP VERDİ

Gündem 24.12.2021 - 21:54, Güncelleme: 24.12.2021 - 21:54
 

SAKARYA MÜFTÜLÜĞÜ O SORUYA CEVAP VERDİ

Geçtiğimiz günlerde bazı çalışan vatandaşlar sabah ezanı geç okunduğundan namaz kılamıyoruz, kılınca servise geç kalıyoruz sorusuna müftülükten cevap geldi.

Çalışan vatandaşlar “işe gitmek için servis noktasına çıktığımızda sabah ezanı yeni okunuyor ezanı beklediğimizde servisi kaçırıyoruz ezan okumadan namaz kılamıyoruz yada ezan okunmadan namaz kılıyoruz Allah kabul etsin ama tereddüt ediyoruz.  Ezan saatlerinde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.” Dedi   Konu ile ilgili Akyazı ilçe müftüsü Kâmil Özcan Demir Akyazı Meydan’a yaptığı açıklamada konu daha önceden ilçe müftüler toplantısında değerlendirilmiş Kocaeli, Düzce, Sakarya illerinde ezan vakitlerinde değişiklik olmayacağı kararı alınmıştı. Namaza eda edecek vatandaşlarımızın sabah namazı vakit girdiği için namaza eda edilebileceklerini ifade etti.   SAKARYA İL MÜFTÜLÜĞÜ O SORUYU YANITLADI İl Müftüsü yardımcısı Caner Akdemir yaptığı açıklamada "Ezan vakitleri ile ilgili konu ilçe müftüleri toplantısında detaylı bir şekilde değerlendirilmiş, mevcut uygulamanın devamının daha uygun olacağı kanaati hasıl olmuştur. Bu sebeple; sabah ezanlarının okunması ile cemaatle namaz konusunda mevcut Uygulama devam edecek, yeni bir düzenleme yapılmayacaktır. Bilgilerinizi rica ederim." Denildi.   Sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi? Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5). Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.
Geçtiğimiz günlerde bazı çalışan vatandaşlar sabah ezanı geç okunduğundan namaz kılamıyoruz, kılınca servise geç kalıyoruz sorusuna müftülükten cevap geldi.

Çalışan vatandaşlar “işe gitmek için servis noktasına çıktığımızda sabah ezanı yeni okunuyor ezanı beklediğimizde servisi kaçırıyoruz ezan okumadan namaz kılamıyoruz yada ezan okunmadan namaz kılıyoruz Allah kabul etsin ama tereddüt ediyoruz.  Ezan saatlerinde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.” Dedi

 

Konu ile ilgili Akyazı ilçe müftüsü Kâmil Özcan Demir Akyazı Meydan’a yaptığı açıklamada konu daha önceden ilçe müftüler toplantısında değerlendirilmiş Kocaeli, Düzce, Sakarya illerinde ezan vakitlerinde değişiklik olmayacağı kararı alınmıştı. Namaza eda edecek vatandaşlarımızın sabah namazı vakit girdiği için namaza eda edilebileceklerini ifade etti.

 

SAKARYA İL MÜFTÜLÜĞÜ O SORUYU YANITLADI

İl Müftüsü yardımcısı Caner Akdemir yaptığı açıklamada "Ezan vakitleri ile ilgili konu ilçe müftüleri toplantısında detaylı bir şekilde değerlendirilmiş, mevcut uygulamanın devamının daha uygun olacağı kanaati hasıl olmuştur.

Bu sebeple; sabah ezanlarının okunması ile cemaatle namaz konusunda mevcut Uygulama devam edecek, yeni bir düzenleme yapılmayacaktır. Bilgilerinizi rica ederim." Denildi.

 

Sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi?

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır.

Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir.

Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).
Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akyazimeydan.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.