Anız yangınları durdurulamıyor…

Akyazı 03.12.2021 - 21:49, Güncelleme: 03.12.2021 - 21:59
 

Anız yangınları durdurulamıyor…

Tüm uyarılara rağmen duyarsız vatandaşların rüzgârlı havalarda anız yakmaları itfaiye erlerini zora sokuyor.

İlçenin çeşitli yerlerinden anız yangınıyla ihbarları, itfaiye ve zaman zaman ormancıları yoğun mesai içerisinde bırakıyor. Sadece anız yanmıyor, toprak üstünde ve altında yaşayan canlılar da yanıyor ANIZ YAKMANIN GENEL ZARARLARI 1- Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir. 2- Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. 3- Organik madde miktarı azalmaktadır. 4- Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir. 5- Omurgasızlar yok olmaktadır. 6- Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. 7- Toprak verimliliği düşmektedir.   ANIZ YAKMANIN ÇEVREYE ETKİLERİ Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir. Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır. Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir. Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir. Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir. Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir.   ANIZ YAKMA VE EROZYON Anız yakmanın en önemli etkilerinden birisi de kurak ve yarı kurak bölgelerde erozyonu artırıcı rol oynamasıdır. Anız yakmanın hem eğime dik hem de eğime paralel sürümde erozyonu ve su kayıplarını arttırdığı belirlenmiştir.    YASAKLARA UYMAYANLAR HAKKINDA Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanmaktadır.
Tüm uyarılara rağmen duyarsız vatandaşların rüzgârlı havalarda anız yakmaları itfaiye erlerini zora sokuyor.

İlçenin çeşitli yerlerinden anız yangınıyla ihbarları, itfaiye ve zaman zaman ormancıları yoğun mesai içerisinde bırakıyor.


Sadece anız yanmıyor, toprak üstünde ve altında yaşayan canlılar da yanıyor

ANIZ YAKMANIN GENEL ZARARLARI

1- Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir.
2- Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir.
3- Organik madde miktarı azalmaktadır.
4- Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir.
5- Omurgasızlar yok olmaktadır.
6- Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır.
7- Toprak verimliliği düşmektedir.

 

ANIZ YAKMANIN ÇEVREYE ETKİLERİ

Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir. Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır. Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir. Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir. Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir. Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir.

 

ANIZ YAKMA VE EROZYON
Anız yakmanın en önemli etkilerinden birisi de kurak ve yarı kurak bölgelerde erozyonu artırıcı rol oynamasıdır.
Anız yakmanın hem eğime dik hem de eğime paralel sürümde erozyonu ve su kayıplarını arttırdığı belirlenmiştir. 

 

YASAKLARA UYMAYANLAR HAKKINDA
Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akyazimeydan.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.